Validering väst
Platssamverkan
Platssamverkan – Ett sätt att skapa säkra, trygga och attraktiva platser där människor bor och verkar. Det handlar om att offentliga och privata aktörer går samman i en fristående, ickevinstdrivande organisation och tar gemensamt ansvar över ett geografiskt avgränsat område. Att begränsa tillgängligheten till lämpliga brottsobjekt handlar också om att vidta åtgärder för att minska risken för bedrägerier samt åtgärder för att minska provokationer som kan leda till våldsbrott, till exempel krogköer och trängsel.
När det handlar om verksamheter med hög risk för brottslighet, som till exempel festivaler, konserter, nöjesrestauranger och vissa stora idrottsevenemang, ligger det huvudsakliga ansvaret på arrangören att inventera risker och vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla ordning och säkerhet.
Under senare decennier har lokala samarbeten vidareutvecklats från att vara mer strategiska, formaliserade och inriktade på ekonomisk, social och ekologisk hållbar platsutveckling. Idag finns cirka 70 olika platssamverkanstrukturer bara i Göteborgs Stad, med olika grad av formaliserade samverkansöverenskommelser, alla med olika inriktningar och prioriterade samverkansområden.
Kunskapsbank om platssamverkan från Nationellt Kunskapscentrum för platssamverkan.
Källa: Stiftelsen Tryggare Sverige
Business Improvement District (BID) på svenska.
PDF-fil.
Källa: Fastighetsägarna
Platssamverkan med BID-inspiration. Trygga platser är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelserna i Dalarna och Västmanland, Stiftelsen Tryggare Sverige och Svenska Stadskärnor.
Källa: Länsstyrelsen Dalarnas län, Länsstyrelsen Västmanlands län, Svenska stadskärnor och Stiftelsen Tryggare Sverige
Metodstödet fokuserar på situationell prevention och du kommer få tips på hur du kan utforma platsbaserade åtgärder mot droghantering på offentliga platser. Här kan du lära dig mer om hur du genomför den kunskapsbaserade arbetsprocessens olika moment.
Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland
Mycket av den kunskap som finns om situationsbaserad brottslighet är idag begränsad till universitet och forskningsinstitut. I ett försök att minska avståndet mellan teori och praktik finns Säkraplatser, ett tvärvetenskapligt nätverk som länkar det lokala behovet av kunskap om situationsbaserad brottsprevention med ett nationellt och internationellt nätverk av experter, praktiker och institutioner.
Källa: Kungliga Tekniska Högskolan – KTH
Uppstart platssamverkan, exempel från Göteborg. Här finns råd för dig som planerar att starta upp platssamverkan. (PDF-fil)
Källa: Göteborgs stad
Det finns en mängd goda exempel på platssamverkan runtom i regionen. Ta gärna kontakt med näringslivskontoret eller BRÅ-samordnaren i din kommun för att få tips på kontaktpersoner i din kommun. Du kan även kontakta någon av nedanstående:
- Cindy Jonsson, affärsutvecklingschef Göteborgslokaler: Jonsson@goteborgslokaler.se
- Plats-, fastighets- och stadsutveckling – GöteborgsLokaler Länk till annan webbplats.
- Henrik Olsson, Cityledare Göteborg Citysamverkan: olsson@goteborgcitysamverkan.se
- Göteborg Citysamverkan Länk till annan webbplats.
- Helena Holmberg, ansvarig samordning och utveckling, BID Gamlestan: holmberg@socialnordost.goteborg.se
- BID Gamlestaden Länk till annan webbplats.
- Svenska Stadskärnor – För levande orter och livfulla städer Länk till annan webbplats.